Tegltag er en meget populær type tagdækning i mange dele af verden, især i Europa og Asien. Tegl er normalt lavet af brændt ler, men kan også findes i beton og metal.
Hvordan laves tegltag?
Tegltage er lavet ved at sætte de enkelte teglsten sammen oven på en tagpap eller en membran. Teglstenene fastgøres derefter med søm, skruer eller clips.
Fordele ved tegl
Der er mange fordele ved at have et tegltag; de er holdbare, brandsikre og beskytter mod både ekstreme vejrforhold og skadedyr. Tegltage giver også en god akustisk isolering og kan være med til at holde dit hjem køligere om sommeren og varmere om vinteren.
Ulemper ved tegl
Der er dog også nogle ulemper ved tegl. De kan være dyre at installere og reparere, og de kan være tunge, så du skal sikre dig, at dit hus’ struktur kan bære vægten. Tegl kræver også mere vedligeholdelse end andre tage, og fliserne kan være skrøbelige.
Hvordan lægges tegl?
Teglstenene er normalt lagt i et sildebensmønster, hvor teglstenene overlapper hinanden for at skabe en vandafvisende barriere. Fliserne fastgøres derefter med søm eller skruer, og fugerne mellem fliserne forsegles med mørtel eller cement.
Hvornår skal du reparere eller udskifte dit tegltag?
Hvis dine tegl begynder at vise tegn på slitage, f.eks. revner, manglende tegl eller utætheder, er det på tide at få det repareret. Hvis skaden er betydelig, kan det være nødvendigt at udskifte hele taget. Du bør også kontrollere, om der er skader efter voldsomme vejrforhold, f.eks. storme eller kraftig vind.
Hvor dyrt er tegl?
Prisen for taget afhænger af størrelsen og typen af teglsten samt af tagets kompleksitet. Det kan være dyrt at installere og reparere, men det er en god investering, da de er holdbare og langtidsholdbare. Pris for værdi ratioen er høj ved tegl. Pris på tegltag afhænger i høj grad af hvor hurtigt det skal lægges, hvor god kvaliteten skal være og hvor mange der skal arbejde på det.
Du bør altid konsultere med en professionel for at skabe det bedst mulige overblik over dine udgifter i forbindelse med omlægning/lægning af tag.
Hvilke andre tegltyper findes der?
Der findes mange forskellige typer tagsten, bl.a. ler, beton, metal og skifer. Hver type har sine egne fordele og ulemper, så det er vigtigt at vælge den rigtige type til dine behov.